Z jakých materiálů může být zábradlí na schodiště

Je smutným faktem, že existují věci, které považujeme v životě za tak samozřejmé, že jim prakticky nevěnujeme pozornost. A přitom právě ony nám nejčastěji skutečně usnadňují život a dnes bychom se již bez nich neobešli. Příkladem může být třeba splachovací toaleta a kanalizační systém, ale rozhodně nejsou jediné.

Málokdy si všímáme například schodiště, přestože jej naprostá většina z nás používá bez nadsázky každý den. Jistě, pokud máme nějaké pohybové obtíže, které nám pohyb po nich ztěžují, pak si jejich přítomnost uvědomujeme více než zřetelně. Zdravý člověk je však prakticky neregistruje.

schodiste2

Je to dáno především tím, že dnes jsou schodiště standardizovaná, především co se týká počtu schodů, jejich výšky a hloubky. To vede k vytvoření svalové paměti, takže se pak na chůzi po nich nemusíme zdaleka tolik soustředit.

Není tedy divu, že pozornost nevěnujeme ani jejich nezbytné součásti, totiž zábradlí. I to většina z nás především při výstupu používá. A není divu, můžeme na něj přenést část své váhy, takže se nám pak po schodech jde podstatně lépe. To však neznamená, že jej nějak zvlášť registrujeme.

A tak nám uniká, z jakých rozličných materiálů může být zábradlí na schodiště https://www.kmkdesign.cz/zabradli vyrobeno. Jistě, některé jsou používány častěji než jiné, avšak jejich rozsah je přesto velký.

schodiste3

V klasických panelácích se setkáme obvykle s kovovým typem s držadlem pokrytým plastem. Naproti tomu venku najdeme nerezový typ. Ve starších domech je pak běžné například dřevo, zatímco v moderních budovách či například obchodních centrech najdeme obvykle kov a sklo.

Jistě, některé z těchto materiálů v nás mohou budit nedůvěru. Avšak je dobré si zapamatovat, že bez ohledu na to, z čeho je vyrobeno, musí zábradlí splňovat určité požadavky, aby bylo uznáno za dostatečně bezpečné. To platí zvláště u veřejných budov.

Není tedy třeba se ničeho obávat. Pokud například stavíme či rekonstruujeme dům, můžeme si bez obav vybrat takové, které se nám líbí. A to je přece výhodné, ne?